tiistai 11. lokakuuta 2011

Katkarapucaesarsalaatti

Joistakin voi ehkä tuntua siltä, että minä en välittäisi mistään salaateista sun muista "pupun ruoista", mutta oikeastihan tilanne on päinvastainen. Salaatit ja vihannekset ovat mitä mainioimpia - varsinkin tuoreina niistä saa loihdittua jos jonkinmoista annosta ja lisuketta. Tällä kertaa ajattelin valmistaa caesarsalaattia katkarapujen kera. Caesarsalaatista on varmasti kymmeniä eri reseptejä. Se, mikä niistä on juuri se oikea on mahdotonta sanoa, mutta mitäpä väliä sillä on kunhan maku on hyvä. Minun versiossani päälle tulee katkarapuja ja tomaattia, sekin on joidenkin mielestä varmasti syntistä, koska oikeasti caesarsalaattin ei tulisi mitään lisukkeita, vain salaatti ja kastike. Olen myös kokeillut erilaisia variaatioita hyvin tuloksin. Suosittelen laittamaan salaattiin kanaa, joka sopii siihen erinomaisesti. Makuja on monia ja jokainen voi kokeilla mikä itselleen tuntuu parhaalta. Varmasti ravintoloissa krutongeissakaan ei ole leivässä "kuorta", mutta mielestäni se tekee krutongeista omannäköisiä ja todellaa maukkaan makuisia. Voit ottaa ne joko pois tai jättää, itse jätin.


Reseptit:

Salaatti
1 ruukku romainesalaattia
1 ruukku villirucolaa
kirsikkatomaatteja
parmesanilastuja

Salaattikastike
5 anjovisfileetä
2 valkosipulinkynttä
1 kananmunan keltuainen
2 rkl sitruunanmehua
2 tl dijonsinappia
1 tl Worcestershire-kastiketta
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
1 dl oliiviöljyä
2 rkl ranskankermaa
suolaa ja pippuria

Krutongit
2-3 paksuhkoa viipaletta maalaisleipää
oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
1 rkl tuoretta hienonnettua timjamia

Valmistusohjeet:

Ensiksi tehdään kastike.
Soseuta kulhossa anjovisfileet, raastetut valkosipulinkynnet, kananmunan keltuainen, vastapuristetun sitruunan mehu, dijonsinappi, worcestershire-kastike ja parmesaaniraaste.

Kaada joukkoon öljy ohuena nauhana ja vatkaa voimakkaasti kokoajan.
(Jos kastike ei lähde emulsoitumaan, laita toiseen kulhoon 1 keltuainen ja kaada juoksettunutta kastiketta ohuena nauhana joukkoon, kokoajan täysillä vatkaten)

Lisää joukkoon ranskankerma ja sekoita.
Laita kastike jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, että teet krutongit.

Leikkaa leivästä n. 2x2cm kuutioita.

Raasta valkosipulinkynsi ja hienonna timjami.

Kuumenna oliiviöljy ja lisää valkosipuli ja timjami pannulle - kuullota hetki.

Lisää joukkoon leipäpalat ja paista kohtalaisella lämmöllä 6-10 minuuttia.

Vinkki: pidä paistettuja leipäkuutioita hetkisen aikaa huoneenlämmössä ilman kantta niin saat niistä hieman rapeampia.

Tämän jälkeen kokoa salaatti.
Revi salaatit kulhoon, lisää kirsikkatomaatit ja lusikoi päälle sopiva määrä kastiketta sekä parmesanilastut.
Sekoita salaatti ilmavasti nostellen.

Krutongit kannattaa lisätä vasta itse annokseen lautasella.
Kuin myös katkaravut.
Päälle voi rouhaista myllystä suolaa ja pippuria.

Tämän salaatin kanssa suosittelen juotavaksi Viña Maipo Chardonnay valkoviiniä.
(http://alko.fi/tuotteet/fi/588667)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti